آزمون آیلتس را شاید بتوان معتبرترین آزمون انگلیسی در سراسر دنیاست که تمام کشورهای انگلیسی زبان، نتیجه و کارنامهی آن را به عنوان یک مدرک معتبر، به رسمیت میشناسند.
قبلا در مقالهای دیگر تحت عنوان «از سیر تا پیاز آزمون آیلتس»، شما را با جنبههای مختلف و کلیِ این آزمون آشنا کرده بودیم. در این نوشتار، میخواهیم نکاتی مهم دربارهی بخشهای چهارگانهی این آزمون را بیان کنیم. امید که این نکات، به کارتان بیاید و تاثیری هر چند اندک در کسب نمرهی بالاتر در آزمون آیلتس داشته باشد.
آشنایی با آزمون آیلتس Speaking
بخش Speaking آزمون آیلتس در مجموع بین 11 تا 14 دقیقه طول میکشد. این زمانبندی از نظر امتحانگیرندگان با سختگیری کامل رعایت میشود. اگر در حین آزمون، و میان صحبتهای خود دیدید امتحان گیرنده به ساعت خود نگاه میکند، بدانید که این عمل او در راستای رعایت همان زمانبندی بخش Speaking است زیرا شما نباید بیشتر از تایم مقرر صحبت کنید؛ و این زمانبندی باید برای همه آزموندهندگان، به طور عادلانه و برابر رعایت شود.
بخش Speaking آزمون آیلتس، خودش سه قسمت مختلف با زمانبندیِ مختلف دارد:
- قسمت اول: بین 4 تا پنج دقیقه
- قسمت دوم: بین 3 تا 4 دقیقه
- قسمت سوم: بین 4 تا 5 دقیقه
معیارهای نمرهدهی به بخش Speaking آزمون آیلتس
همهی کسانی که مسئول اجرای و برگزاری آزمون Speaking هستند، یعنی تمام ممتحنین و آزمونگیرندگان، ملزم هستند برای رعایت عدالت و دقت، از یک سیستم نمرهدهی واحد پیروی کنند. در همین راستا، برای ملموس بودن و عملی بودن سیستم نمرهدهی به بخش Speaking، چهار معیار تعریف شده است که هر معیار، 25 درصد از کل نمره رو شکل میدهد:
- معیار اول: روانی و انسجام (Fluency & Coherence) – یک چهارم نمرهی بخش Speaking آزمون آیلتس، به روان بودن صحبتهای شما، انسجام منطقی بین جملاتتانف و مفهوم و قابل درک بودنِ پاسخهای شما تعلق میگیرد.
- فاکتور دوم، دامنهی واژگان یا همون vocabulary شماست؛ یعنی مثلا دنبال اینن که ببینن توی پاسختون، از واژههای مناسب و بجا استفاده میکنین یا نه
- معیار دوم: دامنهی واژگان (Vocabulary)- یک چهارم دیگر نمره، مربوط به استفادهی شما از واژههای مناسب و بجا خواهد بود.
سایر معیارها
- معیار سوم: دستور زبان (Grammar) – در مورد این معیار در بخش Speaking آزمون آیلتس باید توجه داشت که امتحانگیرنده، دنبال شنیدن ساختارهای دستوریِ پیچیده در صحبتها و کلام شما نیست و برای او اهمیتی ندارد که شما چقدر از ساختارها و جملات طولانی و پیچیده استفاده میکنید. چیزی که مهم است آن است که ساختارهای دستوری غلط به کار نبرده باشید. حتا اگر چند مورد غلط دستوری داشته باشید، باز هم اهمیتی ندارد. مهم آن است که تعداد غلطهای دستوریتان آنقدر زیاد نباشد که هم محسوس باشد و هم مانع برقراری ارتباط شود.
- معیار چهارم: تلفظ (Pronunciation) – منظور از تلفظ، لهجه نیست. اصلاً مهم نیست هنگام امتحان Speaking، شما با چه لهجهای صحبت میکنید. تنها چیز مهم در مورد معیار تلفظ، این است که کلمات و عبارات را واضح و قابل فهم ادا کنید.
نکات تکمیلی درمورد بخش Speaking آزمون آیلتس
دانستن نکات ذیل درباره بخش Speaking آزمون آیلتس میتواند به شما کمک کند با درک بهتری از ماهیت این آزمون، وارد جلسه امتحان شوید و طبیعتا نمرهی بالاتری گرفته و موفقیت بیشتری کسب نمایید:
- آمادگی قبلی: بسیار مهم است که از پیش، خودتان را برای امتحان، آماده کرده باشید و به اندازه کافی، تمرین نموده باشید.
- اطلاع از مفاد آزمون: نکته مهم دیگر، آن است که از قبل، بدانید قرار است در بخش Speaking آزمون آیلتس چه اتفاقاتی بیفتد و باید انتظار چه چیزهایی را داشته باشید.
- انتظارات آزمون گیرنده: بسیار مهم است بدانید که آزمونگیرندگان، چه انتظاراتی از شما به عنوان آزموندهنده دارند. دانستن این نکته، اهمیت زیادی دارد زیرا مثلا باید از قبل اطلاع داشته باشید که در قسمت اول آزمون Speaking، آزمونگیرنده انتظار دارد در پاسخ به سوالهای کوتاه، جوابهای کوتاه و واضح بدهید. پس استفاده از جملات طولانی و طولانی کردن پاسخها در این قسمت از آزمون، میتواند به ضررتان شده و سبب کسر نمره گردد.
دو نکته دیگر
- تفاوت زبان طبیعی و زبان دشوار: بسیاری از زبانآموزان و آزموندهندگان گمان میکنند در آزمون Speaking باید از کلمات سخت و ساختارهای دستوری پیچیده و دشوار استفاده کنند تا تسلطشان به زبان انگلیسی بیشتر به چشم بیاید. اما واقعیت این است که این تلاش باعث میشود آزموندهنده مجبور باشد آهستهتر و با مکث بیشتر حرف بزند. پس توصیه اکید متخصصان، این است که با زبان طبیعی خودتا صحبت کنید و با روانترین و سریعترین حالتی که مسلط هستید حرف بزنید. هر مکث بیجا برای فکر کردن و به یادآوردن کلمات دشوار، سبب میشود نمرهای از معیار روانبودن گفتارتان کسر شود.
- عدم قضاوت: هرگز فراموش نکنید که در بخش Speaking آزمون آیلتس قرار نیست آزمونگیرنده، افکار و نظرات شما را مورد قضاوت و داوری قرار دهد. پس بی هیچ دغدغهای، هر چه به ذهنتان میرسد را بیان کنید. آزمونگیرنده فقط قرار است سطح Speaking شما را داوری و نمرهدهی کند
نگران این چیزها نباشید
در بخش Speaking آزمون آیلتس اصلا نگران موارد زیر نباشید:
- زبان بدن
- تماس چشمی (Eye Contact)
- کیفیت نظرات و دیدگاهها
- موافقت یا مخالفت امتحانگیرنده با نظری که بیان کردهاید
هیچ کدام از موارد و گزینههای فوق، کوچکترین اهمیتی در بخش Speaking آزمون آیلتس ندارند. مجددا باید تاکید کرد که آزمون Speaking برای سنجش مهارتهای گفتاریِ شماست و قرار نیست مهارتهای شما در سخنرانی و ارایهی مطالب، یا کیفیت دیدگاهها و نظراتتان مورد سنجش و ارزیابی قرار گیرد.
به همین دلیل و به همین میزان، نباید در بخش Speaking آزمون آیلتس نگران رفتار امتحانگیرنده، زبان بدن او، نگاه کردن یا نگاه نکردنش به شما هنگام صحبت، میزان صمیمی بودن یا نبودنش، و مسایلی از این دست باشید و صدالبته نباید هیچ برداشت خاصی از رفتار و برخورد او کنید زیرا آزمونگیرندگان نیز مثل همهی انسانهای دیگر، بعضیهاشان شخصیتاً آدمهایی خوشمشرب و صمیمیااند و بعضیهاشان و خشک و غیرصمیمی. چه بسا امتحانگیرندهای که از نظر شما فرد خشک و حتا بداخلاقی بوده، با نمرهای که به شما میدهد شگفتزدهتان خواهد کرد.
آشنایی با مراحل و نحوهی برگزاری آزمون Listening
مدت زمان بخش Listening آزمون آیلتس 30 دقیقه است؛ که در پایان، 10 دقیقه اضافه برای انتقال پاسخها به برگهی پاسخنامه در اختیار آزموندهندگان قرار داده میشود. بدیهی است که 10 دقیقهی اضافی، فرصت مناسبی است برای مرور جوابها و چک کردن دیکتهی کلماتی که ممکن است اشتباه نوشته باشید.
خش Listening آزمون آیلتس 40 سوال دارد. هر سوال، 1 نمره، و طبیعتاً مجموع این بخش از آزمون، 40 نمره دارد. مهم است بدانید که حتا اگر از این 40 سوال، 10 سوال را اشتباه پاسخ دهید، باز هم میتوانید نمرهی 7 که معمولاً معیار پذیرش در بسیاری از دانشگاهها و ادارات مهاجرت است را دریافت نمایید.
بخش Listening آزمون آیلتس خود از 4 قسمت تشکیل شده است. این قسمتها از ساده به سخت تنظیم شدهاند. یعنی قسمت اول، سادهترین و قسمت چهارم، دشوارترین قسمت آزمون Listening است.
هر قسمت از بخش Listening آزمون آیلتس از 10 سوال تشکیل میشود. ترتیب سوالات، همیشه به ترتیب مطالبی است که از نوار یا فایل صوتی برای شما پخش میشود. یعنی هرگز به موردی برخورد نخواهید کرد که سوال اول از اواسط فایل صوتی، و سوال دوم از ابتدای فایل صوتی مطرح شود.
در مورد انوع سوالات بخش Listening آزمون آیلتس نیز باید گفت که در این آزمون، فقط سه نوع سوال پرسیده میشود:
- پر کردن جای خالی
- سوالات چندگزینهای
- سوالات تطبیقی یا مچکردنِ آیتمها
اهمیت درک لهجهها در بخش Listening آزمون آیلتس
فایل صوتیای که برای بخش Listening آزمون آیلتس پخش میشود ممکن است به لهجههای مختلف باشد. یعنی ممکن است بریتیش، استرالیایی، نیوزلندی، آمریکایی یا کانادایی باشد. پس شما باید تا حدی آمادگی درک این لهجهها را داشته باشید. البته در مجموع نباید زیاد نگران لهجه بود زیرا گوینده، با هر لهجهای که صحبت کند، کاملا واضح صحبت خواهد کرد و سرعتِ گفتگوها هم خیلی زیاد و تند نیست. پس فقط با اندکی تمرین و آشنایی بسیار مختصر با لهجههای مختلف، میتوانید به راحتی، صحبتهایی که پخش میشود را متوجه شوید.
نکته مهم در مورد بخش Listening آزمون آیلتس این است که فایل صوتی، فقط یک بار پخش میشود و همین، سختترین جنبهی بخش Listening آزمون آیلتس است. بدیهی است که اگر قرار بود آنچه میشنوید بیش از یک بار پخش شود، احتمالاً میتوانستید بهراحتی جواب همهی سوالات را پیدا کنید؛ اما در بخش Listening آزمون آیلتس چنین شانسی ندارید. یعنی اگر با همان اولین باری که صداها را میشنوید بتوانید پاسخها را پیدا کنید، میتوانید نمرهی مربوطه را بگیرید؛ در غیر این صورت، نمره را از دست خواهید داد.
همان طور که گفتیم، بخش Listening آزمون آیلتس از چهار قسمت تشکیل شده است. اجازه دهید این قسمتها را با هم مرور کنیم:
بخشهای مختلف آزمون Listening
قسمت اول
در این بخش، همیشه و بلااستثنا، مکالمهای بین دو نفر رو خواهید شنید.
موضوع صحبت این دو گوینده، دربارهی امور عادی و روزمره است و هیچ چیز علمی یا تخصصیای در این مکالمهها نیست. این دو گوینده دربارهی موضوعات عادیای مثل رزرو کردن هتل، عضویت در کتابخانه، خرید بلیت مترو، و مسایلی از این دست صحبت میکند.
در این گفتگوها، معمولا روال چنین است که یکی از دو گوینده، اطلاعات اصلی را به طرف مقابل میدهد.
سوالی که برای این دیالوگ از آزموندهندگان پرسیده میشود، پر کردن جاهای خالی با اطلاعاتی است که گویندهها در اختیارتان قرار دادهها. این اطلاعات، چیزهای بسیار مشخص، مثل اسمها، آدرسها، تاریخها، زمانها، اعداد و امثالهم است. فقط موقع نوشتن جواب، حتماً به دیکته و املای کلماتی که در پاسخنامه مینویسید بسیار دقت کنید زیرا املای غلط باعث میشود پاسختان غلط شود.
این بخش، سادهترین قسمت آزمون Listening است. بنابراین باید از این بخش، نمرهی بالایی بگیرید. مثلا باید حداقل 8-9 سوال را درست جواب دهید. پیشنهاد میکنیم این بخش را از قبل، حسابی تمرین کنید تا بتوانید نمرهی خیلی بالایی از آن بگیرید.
اجازه دهید قبل از ورود به بخش دوم آزمون Listening، یک تکنیک بسیار مهم را خدمتتان عرض کنیم:
قبل از شروع هر کدام از بخشهای چهارگانه، و بین هر بخش (البته به جز بخش چهارم) یک وقفه یا بریکِ کوتاه به آزموندهندگان داده میشود. از همین زمانِ کم، برای خواندنِ سوالات بعدی استفاده کنید تا وقتی فایل صوتی پخش میشود، ذهنیتی کلی از موضوع و سوالها داشته باشید. و اصلا به سوالات قبلی، دوباره نگاه نکنید، فقط سوالات بعدی را بخوانید.
قسمت دوم
در این بخش، در فایل صوتیای که پخش میشود، فقط یک گوینده صحبت میکند.
صحبت این گوینده، دربارهی موضوعات غیرتخصصی و غیرآکادمیک است و به موضوعاتی مثل گردشگری، معرفی یک مکان، معرفی امکانات محلی یک شهر یا محله، میپردازد.
نوع سوالات این بخش، ممکن است جای خالی، چندگزینهای یا تطبیق دادنی (مچ کردنی) باشد.
وسط این بخش، یک استراحت یا بریک داده میشود.
این بخش از آزمون IELTS Listening هم کاملا ساده و آسان است. پس باید از این بخش هم نمره بالایی بگیرید.
قسمت سوم
در وقفهای که ابتدای این بخش از آزمون داده میشود، سوالات را بخوانید و زیر کلمههای کلیدی خط بکشید. در این بخش، دو یا سه گویندهی اصلی (مثلا یک معلم و دو دانشآموز) صحبت میکند. این صحبتها ممکن است درباره موضوعات و مسایل آکادمیک و تخصصی باشد. موضوع این صحبتها میتواند دربارهی آموزش، سیستم آموزشی و مسایل از این قبل باشد.
نوع سوالات این بخش، ممکن است جای خالی یا چندگزینهای باشد. فقط توجه داشته باشید که سوالات چند گزینهایِ این بخش از آزمون، ممکن است بسیار سخت به نظر برسد.
در این بخش، اگر قبل از پخش نوار، سوالات را مرور کرده باشید و زیر کلمات کلیدی خط کشیده باشید، ممکن است چیزی که از نوار میشنوید، همان واژه یا اصلاحی نباشد که گویندهها بیان کردهاند، بلکه ممکن است مترادف یا مشابه آن کلمات و عبارات باشد.
از آن جایی که این بخش، بخش سختی است، اگر از دو بخش قبلی نمره بالایی گرفته باشید، کافی است در این بخش، فقط به 6-7 تا سوال جواب درست بدهید.
قسمت چهارم
در وسط این بخش، هیچ وقفه یا بریکی وجود ندارد، پس باید از وقفهی قبل از شروع نوار برای مرور سریع همهی سوالها استفاده کنید. موقعی که سوالات رو میخوانید، زیر کلمههای کلیدی خط بکشید.
در این بخش، فقط یک گوینده صحبت خواهد کرد. موضوع صحبت گوینده، دربارهی موضوعات آکادمیک و تخصصی است. نوع سوالات این بخش هم مثل بخش قبلی، ممکن است جای خالی یا چندگزینهای باشد.
و مثل بخش قبلی، ممکن است چیزی که از نوار میشنوید، عین واژههایی که در سوالات دیدهاید نباشد و گوینده، مترادف یا مشابه آنها را به کار برده باشد.
این بخش، سختترین بخش آزمون Listening است زیرا:
- گوینده، تندتر از بخشهای قبلی صحبت میکند؛
- موضوع صحبت گوینده، تخصصیتر از بخشهای قبلی است؛ و
- گوینده، اطلاعات بیشتری ارائه میکند.
تکنیکهایی برای موفقیت در آزمون Reading
تکنیک اول: اول، شروع به خواندن کل متن نکنید.
تکنیک دوم: اول، فقط تیتر متن را بخوانید.
تکنیک سوم: بعد از خواندن تیتر، یکراست به سراغ سوال اول بروید. اگر بدون اطلاع از سوالها شروع به خواندن کل متن کنید، از آنجا که نمیدانید قرار است در متن به دنبال چه چیزی بگردید، وقت را از دست خواهید داد؛ و شکی نیست که در آزمون آیلتس وقت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
تکنیک چهارم: زیر کلمات کلیدیِ سوالها خط بکشید. منظورمان از این حرف، آن است که در سوالها، زیر هر کلمهای که حس میکنید مهم هست و باید در متن دنبالش گشت خط بکشید؛ و بعد:
تکنیک پنجم: در متن اصلی، فقط دنبال همان کلمات کلیدی یا مترادفهای آنها بگردید.
تکنیک ششم: زیر کلمات کلیدی و مترادفهای آنها در متن خط بکشید. این خط کشیدنها زیر کلمههای کلیدی، در بخش Reading آزمون آیلتس اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا وقتی برای خواندن ادامه متن، یا برای مشاهده سوالات بعدی به سراغ صفحه بعد میروید، به احتمال زیاد فراموش خواهید کرد که در صفحهی قبلی چه کلمات و عبارات مهم بودهاند و از این رو ممکن است پیدا کردن دوبارهی آن کلمات و اصلاحات، وقتگیر باشد. پس خط کشیدن زیر کلمهها باعث میشود چیزی را فراموش یا گم نکنیم. بعلاوه، باعث میشود تمرکزمان بیشتر روی همان کلمههای کلیدی باشد.
تکنیک هفتم: بعد از از پیدا کردن و خط کشیدن زیر کلمههای کلیدی، همان بخشهایی از متن که حاوی واژههای کلیدی هستند را به دقت بخوانید.
و تکنیک هشتم: حالا سعی کنین جواب سوال را پیدا کرده و در پاسخنامه یادداشت کنید.
سه نکتهی طلایی برای بخش Reading آزمون آیلتس
اما سه تا نکتهی طلایی دیگر دربارهی بخش Reading آزمون آیلتس که حتما به دردتان خواهد خورد:
نکته طلایی اول
وقتی برای پیدا کردن جواب، متن را میخوانید، با سرعت نرمال خودتان بخوانید. نه تندتر و نه کندتر. نه از چیزی با سرعت رد شوید و نه روی چیزی زیاد فوکوس و تمرکز کنید.
نکته طلایی دوم
تنها کلمههایی که مجازید با سرعت از روی آنها رد شوید، فقط اسمها و اعداد هستند. بسیاری از کتابها و مدرسها میگویند که میتوانید جاهای غیرمهم متن را با سرعت بیشتری بخوانید و از روی آنها رد شوید. اما اکیدا توصیه میکنیم این کار رو نکنید. فقط از روی واژههایی با سرعت رد شوید که به ذهن سپردن و یا پیدا کردنشان در متن، ساده است. این واژهها فقط شامل اسمها و عددها میشوند.
مثلا اگه برای جواب دادن به یک سوال، دنبال سال 1999 میگردید، با یک نگاه سریع به متن، میتوانید آن سال را پیدا کنید. اما اگر برای پیدا کردن جواب، باید دنبال یک کلمهی معمولی مثل buy به معنی خریدن بگردید، با یک نگاه سریع به متن، یا به قول کتابهای تخصصی، با اسکن کردنِ فوری متن نخواهید توانست آن را پیدا کنید، چه رسد به این که در متن، به جای کلمهی buy از مترادفش یعنی purchase استفاده شده باشد. پس متن را با سرعت معمولی بخوانید تا بعدا برای پیدا کردن جوابها وقت کمتری از شما گرفته شود. و نکته آخر:
نکته طلایی سوم
هر سوالی که به نظرتان سخت آمد را رها کنید و به سراغ سوال بعدی بروید. خودتان را درگیر یک سوال نکنید زیرا باعث میشود وقت زیادی از شما تلف شود و به سوالات بعدی نرسید. پس اولین لحظهای که دیدید جواب یک سوال دارد وقت زیادی از شما میگیرد، آن را رها کرده و به سراغ سوال بعدی بروید. فراموش نکنید که برای پاسخ دادن به همه سوالات، وقت کافی داشته باشید. بعد از آنکه پاسخ همه سوالات را دادید، اگر وقت اضافه آمد، میتوانید برگردید و به سراغ همان سوالهایی بروید که بدون پاسخ گذاشتهاید. اگر توانستید جواب آنها را بیابید که چه بهتر؛ اما اگر نتوانستید، باز هم مهم نیست زیرا توانستهاید پاسخ همهی سوالاتِ سادهتر را پیدا کنید.
امیدواریم این مطلب برای کلیه کسانی که قصد مهاجرت به کانادا یا مهاجرت به استرالیا را دارند و از این رو لازم است در آزمون آیلتس شرکت کنند، مفید واقع شود.
این مقاله تکمیل خواهد شد…