خیل عظیمی از متقاضیان مهاجرت به کانادا، ورزشکاران هستند. عبارت «ورزشکاران» در این عنوان، عبارتی کلی است که شامل گروههای مختلفی میشود: ورزشکاران حرفهای و مطرح در سطوح ملی و بینالمللی، ورزشکاران نیمهحرفهای، مدیران ورزشی، و دانشمندان، متخصصان و فارغالتحصیلان گرایشهای مختلف رشتهی تربیت بدنی. پس مهاجرت ورزشکاران به کانادا میتواند شامل حال هر یک از گروههای فوق شود. در این مقاله میکوشیم روشهای مختلف مهاجرت ورزشکاران به کانادا (با تعریف گستردهای که بیان شد) را شرح دهیم.
برای مهاجرت ورزشکاران به کانادا هر یک از گروههای فوق، از ورزشکاران حرفهای و نیمه حرفهای گرفته تا مدیران و متخصصان و فارغالتحصیلان، روشهای مختلف و متنوعی وجود دارد. بعضی از این روشها مثل روش خوداشتغالی، سادهتر و سریعتر هستند و البته مسلما شرایط ویژهای میطلبند. برخی نیز اندکی طولانیتر و پیچیدهترند. هزینههای مهاجرت ورزشکاران به کانادا نیز بر حسب هر یک از این روشها، متفاوت و متغیر خواهد بود.
چند مثال:
به عنوان مثال، ورزشکاری که بخواهد با روش خوداشتغالی اقدام به مهاجرت کند، باید چهرهای ملی یا بینالمللی، و در سطوح مختلف، صاحب مدال و عنوان باشد. اگر چنین شرایطی داشته باشد، عملاً مهاجرت او به کانادا کار دشواری نیست زیرا فقط باید ثابت کند که پس از مهاجرت، با ادامه فعالیتهای ورزشی خود، توان تامین حداقلهای معاش خود و خانوادهاش را خواهد داشت.
یا مثلا اگر متقاضیِ مهاجرت ورزشکاران به کانادا بخواهد با روش کارآفرینی و سرمایه گذاری به این کشور برود، بیش از آنکه بحث مهارتهای ورزشی و حرفهای او اهمیت داشته باشد، میزان سرمایه و توان کارآفرینی و مدیریت او (در حوزهی ورزشی) مهم خواهد بود.
اما از آنجا که اکثر متقاضیانِ مهاجرت ورزشکاران به کانادا را افرادی تشکیل میدهند که حرفهای نیستند (به این معنا که صاحب مدال و عنوان مطرح در سطوح ملی و بینالمللی نیستند) و سرمایهی لازم برای سرمایه گذاری و کارآفرینی در کانادا را نیز ندارند، بنابراین استانداردترین روش مهاجرت برای این دسته از افراد، روش اکسپرس اینتری است.
این مقاله شما را با تمام این روشهای مختلف مهاجرت ورزشکاران به کانادا آشنا میسازد.
مهاجرت ورزشکاران به کانادا با روش خوداشتغالی
یکی از روشهای مهاجرت ورزشکاران به کانادا، روش خوداشتغالی است. اجازه دهید ابتدا درباره ماهیت و شرایط این روش اندکی توضیح دهیم و سپس به طور خاص، به بحث مهاجرت ورزشکاران به کانادا از روش خوداشتغالی بپردازیم.
خوداشتغالی (به انگلیسی: (Self-employment) از نظر دولت کانادا و در سیستم مهاجرتی این کشور، عبارت است از شیوهی از اشتغال که در آن، فردِ خوداشتغال، برای کسب درآمد، متکی به هیچ کارفرمایی نباشد و بتواند خودش برای خودش کسب درآمد نماید.
سیستم مهاجرتی کانادا در بحث مهاجرت ورزشکاران به کانادا و سایر حوزههای مهاجرت افراد خوداشتغال، به روشنی ذکر کرده است که متقاضیان خوداشتغال باید حایز شرایط و معیارهایی باشند که مهمترین این معیارها و شرایط عبارتند از:
- داشتن سابقه کار در همان حوزهی خاص (یعنی اگر متقاضی، برای مهاجرت ورزشکاران به کانادا از طریق خوداشتغالی درخواست میدهد، باید سابقهی خوداشتغالی در حوزهی ورزش در کشور خودش را داشته باشد)،
- اعلام آمادگی برای ادامهی خوداشتغالی در همان حوزه در کشور کانادا،
- و داشتن پشتوانهی مالی لازم و کافی برای تامین مالی زندگی خود و خانوادهاش، و برخورداری از توان مالی کافی برای راهاندازی و ایجاد کلیهی چیزهای لازم جهت ادامهی خوداشتغالی در کانادا. یعنی متقاضی باید ثابت کند اولاً از پسانداز لازم جهت تامین هزینههای زندگی خود و خانوادهاش در ماههای اول ورود به کانادا برخوردار است. ثانیا باید ثابت کند که اگر برای ادامهی فعالیتهای خوداشتغالیاش نیاز به هزینهی خاصی هست (مثلا نیاز به هزینهای برای اجاره یک باشگاه ورزشی یا استخدام نیرو هست) میتواند آن هزینهها را تامین نماید.
انواع روشهای مهاجرت ورزشکاران به کانادا از طریق خوداشتغالی
کلیهی روشهای مهاجرت ورزشکاران به کانادا از طریق خوداشتغالی را میتوان ذیل دو عنوان کلی طبقهبندی کرد:
• مهاجرت با روش خوداشتغالی فدرال
• مهاجرت با روش خوداشتغالی کِبِک
روش دوم، یعنی خوداشتغالی کِبِک، الزاماتی بسیار ویژه دارد و محدود به استان کبک است. در بحث مهاجرت ورزشکاران به کانادا از طریق خوداشتغالی، فعلا بحثمان فقط روش فدرال است که بسیار عامتر است و متقاضیان بسیار بیشتری را شامل میشود. به عبارت دیگر، هر جا در ادامهی این نوشته، صحبت از مهاجرت ورزشکاران به کانادا از طریق خوداشتغالی میشود، منظورمان خوداشتغالی فدرال است.
خوداشتغالی فدرال
مسلما روش مهاجرتیِ خوداشتغالی، مختص ورزشکاران نیست و دایرهی وسیعتری از افراد و متقاضیان را در بر میگیرد. سیستم مهاجرتی کانادا تصریح دارد که روش خوداشتغالی را برای سه گروه از متقاضیان طراحی کرده است. این سه گروه عبارتاند از کسانی که در یکی از حوزههای زیر، سابقه فعالیت در سطوح ملی و بینالمللی را داشتهاند:
- ورزشی
- فرهنگی
- هنری
یکی از مزایای بزرگ مهاجرت ورزشکاران به کانادا از طریق خوداشتغالی، این است که متقاضی از همان ابتدا با ویزای اقامت دائم وارد کانادا میشود. اما برای این منظور و قبل از صدور اقامت دائم، متقاضیان این حوزهها باید به دولت کانادا ثابت کنند که به هیچ وجه متکی و نیازمند کمکهای دولت کانادا نخواهند بود. در این راستا متقاضیان باید با ارائهی اسناد و مدارک کافی، به اداره مهاجرت کانادا نشان دهند که در پنج سال گذشته، حداقل دو سال را به روش خوداشتغالی در کشورشان فعالیت داشتهاند و هزینههای زندگیشان از همین را تامین میشده است.
مزایای مهاجرت ورزشکاران به کانادا با روش خوداشتغالی
در کنار مزایای متعددی که دربارهی این روش مهاجرتی برشمردیم، مهاجرت ورزشکاران به کانادا با روش خوداشتغالی، دو مزیت و حُسن مهم و بزرگ دیگر نیز دارد:
اولاً متقاضیان (بر خلاف اکثر روشهای دیگری که برای مهاجرت هست) نیازی نیست حتماً سطح زبانشان بالا باشد. یعنی با سطح زبان پایینتر و ارائهی نمرات پایینتر آزمونهایی چون آیلتس نیز میتوان درخواست خوداشتغالی داد.
ثانیاً رسیدگی به درخواستهای خوداشتغالی، بسیار سریعتر از سایر روشها انجام میشود. یعنی اگر مثلا یک نفر با روش اکسپرس اینتری درخواست مهاجرت داده باشد، حداقل باید دو سال صبر کند تا نتیجهی نهایی درخواست اقامتش اعلام شود، اما درخواستهای خوداشتغالی معمولاً بین 15 تا 18 ماه مورد رسیدگی قرار میگیرند و در صورت احراز شرایط، اقامت دائم متقاضیان صادر میگردد.
مشاغل مورد قبول برای درخواست مهاجرت ورزشکاران به کانادا از طریق خوداشتغالی
گفتیم که روش خوداشتغالی فقط محدود به ورزشکاران نیست بلکه کلیه فعالان حوزههای فرهنگی و هنری نیز میتوانند از این روش استفاده کنند. اما در مورد ورزشکاران، فهرست مشاغلی که مشمول خوداشتغالی کانادا میشوند عبارتاند از:
- داور مسابقات ورزشی (به انگلیسی: Sports Referees)
- مسئول برگزاری مسابقات ورزشی (به انگلیسی: Sports Officials)
- مربیان ورزشی (به انگلیسی: Coaches)
- قهرمانان ورزشی (به انگلیسی: Athletes)
روش نمرهدهی به متقاضیان خوداشتغالی جهت مهاجرت ورزشکاران به کانادا
روش خوداشتغالی نیز مانند اکثر روشهای مهاجرتی، در قالب سیستمی امتیازمحور عمل میکند. یعنی به متقاضیان بر اساس شرایطشان نمرهای تعلق میگیرد و آن نمره، ملاک صدور اقامت دائم برای مهاجرت ورزشکاران به کانادا (از طریق خوداشتغالی) خواهد بود. این نمرهدهی متفاوت از روش اکسپرس اینتری است که بعدا شرح میدهیم.
معیارهای ارزیابی و نمرهدهی به متقاضیان خوداشتغالی (اعم از ورزشی، فرهنگی یا هنری) پنج معیار زیر است:
- میزان سابقه خوداشتغالی متقاضیان
- سطح تحصیلات متقاضیان
- سطح تسلط متقاضیان به یکی از زبانهای رسمی کانادا (انگلیسی یا فرانسوی)
- سن متقاضیِ مهاجرت ورزشکاران به کانادا
- سطح سازگاری متقاضیان با جامعه و فرهنگ کانادا (به عنوان مثال، داشتن خواهر یا برادری که در کانادا زندگی کند، یا داشتن سابقه تحصیل یا کار متقاضی در کانادا)
مجموع نمرهای که به هر متقاضی تعلق میگیرد، عددی بین 0 تا 100 است و حدنصاب لازم برای پذیرش متقاضیان، نمرهی 35 است. یعنی متقاضی باید برای آنکه درخواست مهاجرتش از طریق خوداشتغالی پذیرفته شده و پروندهاش مورد بررسی قرار گیرد، باید از 100 نمره، حداقل 35 نمره دریافت کرده باشد. اما این نمرات دقیقاً چگونه برای مهاجرت ورزشکاران به کانادا در سیستم خوداشتغالی برای او در نظر گرفته میشود. با هم مرور کنیم:
معیار اول: میزان سابقه خوداشتغالی متقاضی (ماکزیمم 35 امتیاز)
- داشتن 5 سال سابقه خوداشتغالی در همان حوزهی درخواستی (در این مورد، حوزهی ورزشی): 35 امتیاز
- داشتن 4 سال سابقه خوداشتغالی در همان حوزهی درخواستی (در این مورد، حوزهی ورزشی): 30 امتیاز
- داشتن 3 سال سابقه خوداشتغالی در همان حوزهی درخواستی (در این مورد، حوزهی ورزشی): 25 امتیاز
- داشتن 2 سال سابقه خوداشتغالی در همان حوزهی درخواستی (در این مورد، حوزهی ورزشی): 20 امتیاز
- داشتن کمتر از 2 سال سابقه خوداشتغالی در همان حوزهی درخواستی (در این مورد، حوزهی ورزشی): 0 امتیاز
معیار دوم: سطح تحصیلات و مدرک تحصیلی متقاضی (ماکزیمم 25 امتیاز)
- داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد یا بالاتر (برابر با سابقه 17 سال تحصیل تماموقت در کلیهی مقاطع): 25 امتیاز
- داشتن مدرک تحصیلی سهسالهی کالج (معادل مدرک فنی-حرفهای) یا مدرک سهسالهی پزشکی ورزشی یا حقوق ورزشی (برابر با 15 سال سابقهی تحصیل تماموقت در کلیهی مقاطع): 22 امتیاز
- داشتن مدرک پیشدانشگاه (یعنی مدرک یک سالهی پس از دیپلم، برابر با سابقهی 12 سال تحصیلی تماموقت در کلیه مقاطع): 12 امتیاز
- داشتن مدرک دیپلم دبیرستان (معادل سابقهی 11 سال تحصیل تماموقت در کلیه مقاطع): 5 امتیاز
معیار سوم: سطح زبان متقاضی و میزان تسلط او به زبانهای رسمی کانادا (ماکزیمم 24 امتیاز)
برای این معیار، نیازی به ارائهی مدرک زبان نیست بلکه در هنگام مصاحبهی حضوری، خود افسری که مسئول رسیدگی به پروندهی شماست، از خلال مصاحبه با شما، سطح زبانتان را تشخیص میدهد و تعیین میکند.
- برخورداری از سطح پیشرفتهی زبان در هر دو زبان رسمی کانادا (هم انگلیسی و هم فرانسوی): 24 امتیاز
- برخورداری از سطح پیشرفتهی زبان اول (یا انگلیسی و یا فرانسوی): 16 امتیاز
- برخورداری از سطح پیشرفتهی زبان دوم (یا انگلیسی و یا فرانسوی): 8 امتیاز
- برخورداری از سطح متوسط زبان انگلیسی یا فرانسوی: 8 امتیاز
- برخورداری از سطح مقدماتی و ابتدایی زبان انگلیسی یا فرانسوی: 2 امتیاز
معیار چهارم: سن متقاضی (ماکزیمم 10 امتیاز)
- سنین بین 21 تا 49 سالگی (در زمان ثبت درخواست مهاجرت ورزشکاران به کانادا – خوداشتغالی): 10 امتیاز
- سنین کمتر از 21 سالگی و بیشتر از 49 سالگی (در زمان ثبت درخواست): به ازای هر یک سال، 2 نمره کسر میشود.
معیار پنجم: سطح سازگاری متقاضیان با جامعه و فرهنگ کانادا (ماکزیمم 6 امتیاز)
منظور از این معیار، چیزهای مشخصی است که نشان میدهد متقاضی، به نوعی، جامعه و فرهنگ کانادا را میشناسد. این موارد عبارتاند از:
- داشتن خواهر، برادر، پدر یا مادری که شهروند یا مقیم دائم کانادا باشد: 5 امتیاز
- داشتن سابقهی یک سال سابقهی کار (به صورت تماموقت یا معادل آن) در کانادا (چه خود متقاضی و چه همسرش): 5 امتیاز
- داشتن حداقل 2 سال سابقه تحصیل (به صورت تماموقت یا معادل آن) در کانادا (چه خود متقاضی و چه همسرش): 5 امتیاز
- سطح تحصیلات همسر متقاضی: 3 تا 5 امتیاز
در پایان، ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که اگر متقاضی مهاجرت ورزشکاران به کانادا از روش خوداشتغالی، به هر دلیلی نتواند حداقل نمرهی مورد نیاز (35 امتیاز) را کسب کند، میتواند با تقویت پروندهی خود و افزایش امتیازاتش، یک سال بعد مجدداً برای خوداشتغالی در کانادا درخواست دهد. یعنی از یک طرف، اگر متقاضی یک بار پروندهاش رد شود، به این معنی نیست که دیگر هیچ وقت فرصت نخواهد یافت؛ و از طرف دیگر، اگر یک بار پروندهاش رد شد و یک ماه بعد، مثلا با کسب نمرهی زبان بالاتر، دید نمرهاش به حد نصاب لازم رسیده، نمیتواند در همان سال دوباره درخواست دهد.
خوداشتغالی کِبِک
در ابتدای این بحث گفتیم که در این نوشتار، منظورمان از خوداشتغالی، عمدتاً خوداشتغالی فدرال برای مهاجرت ورزشکاران به کانادا است. اجازه دهید روش خوداشتغالی کبک را نیز به اختصار شرح دهیم، شاید برای بعضی از متقاضیان، سودمند باشد.
ماهیت و اساس روش خوداشتغالی کبک مانند روش خوداشتغالی فدرال است. اما دو تفاوت بنیادین و اساسی بین این دو روش وجود دارد. تفاوت اول و مهمتر این است که شخص متقاضیِ استان کبِک باید حتماً قصد ایجاد یک بیزینس مستقل در حوزهی ورزشیِ استان کبک را داشته باشد. راهاندازی بیزینس مستقل در روش فدرال، شرط و ملاک اصلی و ضروری نیست اما در مورد کبک، این شرط، یکی از شروط اولیه و بنیادین است.
تفاوت اساسی دوم، معیارهای نمرهدهی و امتیازبندی است. معیارهای نمرهدهی برای متقاضیان مهاجرت به کانادا از طریق خوداشتغالی را در بالا به تفصیل شرح دادیم. معیارهای نمرهدهی و امتیازبندی خوداشتغالی کبک را نیز در ادامه بخوانید تا متوجه تفاوتهای این دو بشوید.
معیارهای امتیازبندی و نمرهدهی برای متقاضیان خوداشتغالی استان کبِک:
- سطح و مدرک تحصیلی متقاضیان متاهل: ماکزیمم 15 امتیاز
- سطح و مدرک تحصیلی متقاضیان مجرد: ماکزیمم 12 امتیاز
- سابقه و میزان خوداشتغالی متقاضیان متاهل: ماکزیمم 16 امتیاز
- سابقه و میزان خوداشتغالی متقاضیان مجرد: ماکزیمم 16 امتیاز
- سن متقاضیان متاهلِ خوداشتغالی کبِک: ماکزیمم 13 امتیاز
- سن متقاضیان مجردِ خوداشتغالی کبِک: ماکزیمم 10 امتیاز
- سطح زبان متقاضیان متاهل: ماکزیمم 28 امتیاز
- سطح زبان متقاضیان مجرد: ماکزیمم 22 امتیاز
- میزان داراییهای قابل اثبات برای متقاضیان متاهل: ماکزیمم 6 امتیاز
- میزان داراییهای قابل اثبات برای متقاضیان مجرد: ماکزیمم 6 امتیاز
- میزان نقدینگی یا تمکن مالی برای متقاضیان متاهل: ماکزیمم 1 امتیاز
- میزان نقدینگی یا تمکن مالی برای متقاضیان مجرد: ماکزیمم 1 امتیاز
- داشتن خویشاوندی که شهروند یا مقیم دائم استان کبک باشد برای متقاضیان متاهل: ماکزیمم 8 امتیاز
- داشتن خویشاوندی که شهروند یا مقیم دائم استان کبک باشد برای متقاضیان مجرد: ماکزیمم 8 امتیاز
- میزان سازگاری و انطباقپذیری متاقضیان متاهل با جامعه و فرهنگ کبک: ماکزیمم 6 امتیاز
- میزان سازگاری و انطباقپذیری متاقضیان مجرد با جامعه و فرهنگ کبک: ماکزیمم 6 امتیاز
حدنصاب لازم از مجموع امتیازات فوق، برای مهاجرت ورزشکاران به کانادا از طریق خوداشتغالی کبک، برای متقاضیان مجرد 44 امتیاز و برای متقاضیان متاهل، حداقل 51 امتیاز است.
در این روش نیز مانند روش فدرال، در مورد معیار زبان، نیازی به ارائهی مدرک نیست بلکه خود افسر ادارهی مهاجرت کبک، هنگام مصاحبه، سطح زبان شما را تشخیص میدهد و در یکی از سه ردهی پیشرفته، متوسط، یا ابتدایی تعیین میکند.
مهاجرت ورزشکاران به کانادا: اکسپرس اینتری
یکی دیگر از رایجترین روشهای مهاجرت ورزشکاران به کانادا روش اکسپرس اینتری است. اکسپرس اینتری روشی بسیار جامع و گسترده است که حوزهها و مشاغل بسیار فراوانی را در بر میگیرد. کافی است رشته و تخصص متقاضی، در فهرست مشاغل مورد نیاز کانادا وجود داشته باشد. این فهرست، در سیستم مهاجرت کانادا به «طبقهبندی ملی مشاغل کانادا» (National Occupation Classification) معروف است و به اختصار «ناک» (NOC) نامیده میشود. در این سیستم، به هر شغل، یک کد اختصاصی تعلق میگیرد. متقاضی باید هنگام ایجاد پروفایل در سامانهی اکسپرس اینتری، کد یا همان ناکِ رشتهی خود را بداند.
در سیستم اکسپرس اینتری، متقاضیان مهاجرت ورزشکاران به کانادا (و هر رشته و حوزه و شغل دیگری که قصد مهاجرت از طریق اکسپرس اینتری را دارند) باید در سیستم اکسپرس اینتری، برای خود یک پروفایل بسازند. لازمهی ساخت این پروفایل آن است که متقاضی، تمام اطلاعات درخواستی و مورد نیاز (اعم از سن، مدرک تحصیلی، سابقه کار در کانادا و خارج از کانادا، سطح زبان، وضعیت تاهل، و سایر اطلاعات لازم) را وارد کند. سپس اداره مهاجرت کانادا با استفاده از سامانهای که به «سامانهی جامع رتبهبندی» (Comprehensive Ranking System) معروف است و به اختصار، CRS نامیده میشود رتبه و نمرهای به هر متقاضی اختصاص میدهد. پروفایلی که متقاضی برای خود در سیستم اکسپرس اینتری ایجاد میکند، و متعاقبا، نمرهای که سامانهی جامع رتبهبندی به آن پروفایل میدهد، تا یک سال اعتبار دارد.
اما بعد:
اداره مهاجرت کانادا هر چند وقت یک بار (یعنی حدوداً هر بیست روز یک بار) بر حسب نیاز خود در سطوح فدرال و استانی، متقاضیانی که بالاترین نمره را کسب کردهاند انتخاب کرده و برای آنها دعوتنامهای اولیه صادر میکند تا مدارک خود برای آن اداره ارسال کنند. مدارک ارسالی پس از بررسی، در صورت تایید، منجر به آن خواهد شد که برای آن متقاضی، اقامت دائم کانادا صادر شود. روال کلی اکسپرس اینتری، به همین صورتی عمل میکند که در این پاراگراف به صورت خلاصه گفتیم. اما سوال اینجاست که آن سامانهی رتبهبندی، بر چه اساسی و بنا بر چه معیارهایی به متقاضیان مهاجرت ورزشکاران به کانادا و سایر کسانی که از طریق اکسپرس اینتری درخواست مهاجرت به این کشور را دارند نمره میدهد؟
قبل از پرداختن به معیارهای نمرهدهی، اجازه دهید این نکته را نیز روشن کنیم که اساساً سیستم اکسپرس اینتری برای متقاضیانی طراحی شده که نه قصد سرمایه گذاری در کانادا را دارند، و نه طبق تعریف ادارهی مهاجرت کانادا، خوداشتغال محسوب میشوند. یعنی مختص کسانی است که فقط به پشتوانهی تخصص و مهارتهای شغلی خود متقاضی مهاجرت به کانادا هستند. بزرگترین حسن سیستم اکسپرس اینتری آن است که برای متقاضیان، قبل از اولین ورودشان به کانادا اقامت دائم صادر میکند. اما اجازه دهید معیارهای نمرهدهی را با جزئیات کامل شرح دهیم.
معیارهای تخصیص نمره به متقاضیان در سیستم اکسپرس اینتری
ماکزیمم نمرهای که یک متقاضی میتواند در سیستم اکسپرس اینتری کسب نماید، نمرهی 1200 است. این نمره، در قالب دو گروه به متقاضی اختصاص مییابد: نمرات اصلی (ماکزیمم 600 نمره) و نمرات اضافی (ماکزیمم 600 نمره).
نمرات اصلی نمراتی هستند که به فاکتورهای زیر تعلق میگیرند:
- سن متقاضی،
- سطح تحصیلات متقاضی،
- سابقه کار متقاضی در داخل کانادا،
- میزان تسلط متقاضی به زبانهای رسمی کانادا،
- و فاکتورهای ترکیبی (مثلا ترکیب مدرک تحصیلی با سابقه کار در خارج از کانادا).
نمرات اضافی، نمراتی هستند که به فاکتورهای زیر تعلق خواهند گرفت:
- داشتن مدرک از موسسات کانادایی (اعم از مدرک تحصیلی یا فنی)،
- داشتن جاب آفر یا همان پیشنهاد رسمی کار از کارفرمای کانادایی،
- داشتن نامزدی و حمایت استانی از یکی از استانهای کانادا،
- داشتن خواهر یا برای که مقیم دائم یا شهروند کشور کانادا باشد،
- و میزان تسلط متقاضی به زبان فرانسوی.
ریز نمرات اصلی برای مهاجرت ورزشکاران به کانادا در سیستم اکسپرس اینتری
نمرات اکسپرس اینتری برای متقاضیان مجرد و متاهل متفاوت است. البته جمع نمرات هر دو گروه مجرد و متاهل، همان است که در قالب نمرات اصلی (600 نمره) و اضافی (600 نمره) بیان کردیم. اما تفاوتهای اندکی بین این متاهلها و مجردهایی که متقاضی مهاجرت ورزشکاران به کانادا هستند وجود دارد.
ریز نمرات اصلی اکسپرس اینتری برای متقاضیان مجرد (ماکزیمم 600 نمره):
- فاکتور سن: ماکزیمم 110 نمره
- فاکتور سطح و مدرک تحصیلی: ماکزیمم 150 نمره
- فاکتور سطح تسلط به هر یک از زبانهای رسمی کانادا: ماکزیمم 160 نمره
- فاکتورِ داشتنِ سابقهی کار در کانادا: ماکزیمم 80 نمره
- فاکتور مهارتهای ترکیبی یا قابل انتقال (یعنی ترکیب فاکتورهای مختلف، مثلا داشتن مدرک فوق لیسانس و همزمان، داشتنِ 30 سال سابقه کار در ایران): ماکزیمم 100 نمره
ریز نمرات اضافی اکسپرس اینتری برای متقاضیان مجرد (ماکزیمم 600 نمره):
- داشتن حداقل یک خواهر یا برادر که شهروند یا مقیم دائم کشور کانادا باشد و در همین کشور نیز زندگی کند: ماکزیمم 15 نمره
- میزان تسلط متقاضی به زبان فرانسوی (در صورتی که زبان فرانسوی، زبان دوم او باشد و نه زبان اول): ماکزیمم 30 نمره
- سطح تحصیلات و مدرک تحصیلی متقاضی: ماکزیمم 30 نمره
- داشتن پیشنهاد رسمی کار یا همان جاب آفر از یک کارفرمای معتبر کانادایی: ماکزیمم 200 نمره
- داشتن نامزدی یا حمایت استانی (یعنی یکی از استانهای کانادا، در نامهای رسمی، اعلام کند که به تخصص و مهارتهای آن متقاضی نیاز دارد): ماکزیمم 600 نمره
ریز نمرات اصلی اکسپرس اینتری برای متقاضیان متاهل (ماکزیمم 600 نمره):
- فاکتور سن: ماکزیمم 100 نمره
- فاکتور سطح و مدرک تحصیلی: ماکزیمم 140 نمره
- فاکتور سطح تسلط به هر یک از زبانهای رسمی کانادا: ماکزیمم 150 نمره
- فاکتورِ داشتنِ سابقهی کار در کانادا: ماکزیمم 70 نمره
- فاکتور مهارتهای ترکیبی یا قابل انتقال (یعنی ترکیب فاکتورهای مختلف، مثلا داشتن مدرک فوق لیسانس و همزمان، داشتنِ 30 سال سابقه کار در ایران): ماکزیمم 100 نمره
- فاکتور سطح تحصیلات و مدرک تحصیلی همسر متقاضی: ماکزیمم 10 نمره
- فاکتور سطح و مدرک زبان همسر متقاضی: ماکزیمم 20 نمره
- فاکتور میزان سابقهی کار همسرِ متقاضی: ماکزیمم 10 نمره
ریز نمرات اضافی اکسپرس اینتری برای متقاضیان مجرد (ماکزیمم 600 نمره):
- داشتن حداقل یک خواهر یا برادر که شهروند یا مقیم دائم کشور کانادا باشد و در همین کشور نیز زندگی کند: ماکزیمم 15 نمره
- میزان تسلط متقاضی به زبان فرانسوی (در صورتی که زبان فرانسوی، زبان دوم او باشد و نه زبان اول): ماکزیمم 30 نمره
- سطح تحصیلات و مدرک تحصیلی متقاضی: ماکزیمم 30 نمره
- داشتن پیشنهاد رسمی کار یا همان جاب آفر از یک کارفرمای معتبر کانادایی: ماکزیمم 200 نمره
- داشتن نامزدی یا حمایت استانی (یعنی یکی از استانهای کانادا، در نامهای رسمی، اعلام کند که به تخصص و مهارتهای آن متقاضی نیاز دارد): ماکزیمم 600 نمره
لازم به ذکر است که ماکزیمم نمرهای که متقاضی میتواند از این نمرات اضافی دریافت نماید، همان 600 نمره است. یعنی اگر متقاضی، فقط نامزدی یا حمایت استانی را داشته باشد، سقف نمرهی اضافی را دریافت خواهد کرد و نمرات سایر فاکتورها به حسابی نوشته نخواهد شد.
نمرات ریزتر و جزئیتر اکسپرس اینتری برای متقاضیان مهاجرت ورزشکاران به کانادا
در مورد هر کدام از فاکتورهای فوق، گفتیم که حداکثر یا ماکزیمم نمرهای که دارند چقدر هستند. مسلم است که هر نمرهای که به عنوان ماکزیمم بیان کردیم، حداکثر نمره است و ممکن است متقاضی، حداکثر نمره را کسب نکند. هر کدام از این فاکتورها، خودشان نمرات ریزتری نیز دارند که شرح همهی آنها در حوصلهی این مقاله نیست. . اگر میخواهید از ریز این نمرات به صورت دقیق مطلع شوید، پیشنهاد میکنیم مقاله «اکسپرس اینتری کانادا» را در وبسایتمان مطالعه کنید. فقط به عنوان مثال، توجه شما را به ریزنمرات فاکتور سن برای متقاضیان مجرد جلب می کنیم:
- متقاضیان 17 ساله یا کمتر از 17 ساله: 0 نمره
- متقاضیان 18 ساله: 99 نمره
- متقاضیان 19 ساله: 105 نمره
- متقاضیان 20 ساله تا 20 ساله: 110 نمره
- متقاضیان 30 ساله: 105 نمره
- متقاضیان 31 ساله: 99 نمره
- متقاضیان 32 ساله: 94 نمره
- متقاضیان 33 ساله: 88 نمره
- متقاضیان 34 ساله: 83 نمره
- متقاضیان 35 ساله: 77 نمره
- متقاضیان 36 ساله: 72 نمره
- متقاضیان 37 ساله: 66 نمره
- متقاضیان 38 ساله: 61 نمره
- متقاضیان 39 ساله: 55 نمره
- متقاضیان 40 ساله: 50 نمره
- متقاضیان 41 ساله: 39 نمره
- متقاضیان 42 ساله: 28 نمره
- متقاضیان 43 ساله: 17 نمره
- متقاضیان 44 ساله: 6 نمره
- متقاضیان 45 ساله و بالاتر: 0 نمره
لیست مشاغل مورد نیاز برای مهاجرت ورزشکاران به کانادا
در ابتدای بحث اکسپرس اینتری، گفتیم که متقاضیان باید ابتدا شغل مورد نظر خود را در فهرست مشاغل مورد نیاز کانادا پیدا کرده و کد آن شغل را در ذهن بسپارند و هنگام ایجاد پروفایل اکسپرس اینتری، آن کد را به عنوان کد شغلی خود وارد کنند.
در فهرست مشاغل مورد نیاز کانادا یا همان ناک، حداقل 8 بار از ورزشکاران، مربیان، داوران، کارشناسان و محققان ورزشی تحت عنوانهای شغلی مختلف اسم برده شده است. یعنی متقاضیان مهاجرت ورزشکاران به کانادا بسته به نوع تخصص و شغل درخواستیشان، اگر قصد مهاجرت با روش اکسپرس اینتری را دارند، باید ذیل یکی از این ناکها و عناوین شغلی، درخواست خود برای مهاجرت به این کشور ثبت نمایند و ناک یا کد مربوطه را نیز به عنوان بخشی از اطلاعات خود وارد نمایند:
- مدیر برنامههای ورزشی، تفریحی و بدنسازی (ناک 0513)
- محقق ورزشی، تناسب اندام، مشاور، و مسئول برنامهریزی (ناک 4167)
- ورزشکار سطح قهرمانی (ناک 5251)
- مربی ورزشی (ناک 5252)
- داور ورزشی (ناک 5253)
- کمک مربی و دستیار مدیر برنامههای ورزشی، تفریحی و بدنسازی (ناک 5254)
- راهنمای ورزشهای همگانی و فضای باز (ناک 6532)
- اپراتور یا منشی برنامههای ورزشی و تفریحی (ناک 6722)
فقط در حال حاضر، با توجه به اولویتهای مورد نیاز کانادا، دو ناک آخر (ناک 6532 و 6722) از جمله کدهایی هستند که کانادا به طور موقت، به آنها نیازی ندارد و در ردهبندیهای خود، آنها را در ردههای C و D قرار داده است.
روش کارآفرینی و سرمایه گذاری
یکی دیگر از روشهای مهاجرت ورزشکاران به کانادا روش کارآفرینی و سرمایه گذاری است. این روش همانطور که از نامش پیداست، نیازمند سرمایه و توان کارآفرینی و مدیریت نیز هست. یعنی متقاضی اگر قصد مهاجرت با این روش را دارد، اولا سرمایهی لازم و کافی جهت سرمایه گذاری و ایجاد یک بیزینس و کسب و کار در کانادا (در حوزهی ورزش یا حوزههای مرتبط یا مورد علاقه خود) را داشته باشد و ثانیا بتواند آن بیزینس را مدیریت کند و یک یا چند نفر شهروند کانادا را به استخدام خود درآورد تا عنوان «کارآفرین» به او اطلاع شود.
در این بخش از مقاله، میخواهیم شما را با شرایط مهاجرت ورزشکاران به کانادا از طریق سرمایه گذاری و کارآفرینی آشنا سازیم. این روش، که ورزشکاران سرمایهدار میتوانند به راحتی از آن استفاده کرده و اقامت دائم کانادا بگیرند، مختص ورزشکاران نیست و سایر سرمایه گذاران در حوزههای دیگر نیز میتوانند با این روش به کانادا مهاجرت کنند.
روشهای اخذ اقامت و ویزای کارآفرینی کانادا عمدتاً روشهای استانی هستند. این روشها منجر به نامزدی استانی و نهایتا صدور اقامت دائم برای فرد متقاضی میشود. اصلیترین هدف و انگیزهی استانهای کانادا از این برنامههای کارآفرینی و سرمایه گذاری این است که از سرمایه و تجربهی متقاضیان در حوزههای مختلفی چون مدیریت ورزشی به نفع خود استفاده نمایند.
گفتیم که هر استان، شرایط خاص خود را برای پذیرش متقاضیان دارد. اصلیترین معیارهای مهاجرت ورزشکاران به کانادا از طریق سرمایه گذاری و کارآفرینی (مانند سایر متقاضیان سرمایه گذاری و کارآفرینی در کانادا) را در ادامه شرح میدهیم.
معیارهای لازم برای مهاجرت ورزشکاران به کانادا از طریق سرمایه گذاری و کارآفرینی
معیار اول: داراییها (داراییهای قابل اثبات=Assets)
متقاضیان این روش باید به مسئولین استان مربوطه ثابت کنند که داراییهای تعریفشده در قوانین سرمایه گذاری و کارآفرینی آن استان را دارند. این داراییها الزاماً به معنای نقدینگی یا موجودی حساب بانکی نیست بلکه میتواند هر چیز ارزشمند و قابل تشخیصی چون ملک، سهام، و غیره باشد. این داراییها قرار نیست بعد از مهاجرت ورزشکاران به کانادا به این کشور منتقل شود. بلکه فقط کافی است متقاضی اسنادی که اثباتکنندهی آن داراییها باشد را ارایه کند. بعلاوه، این داراییها میتواند در هر کجا و کشوری باشد. مثلا میتواند سند یک آپارتمان در ترکیه، سهام فلان شرکت در تهران، و سند یک خودرو در استرالیا باشد.
نکتهی مهم در مورد اثبات این داراییها آن است که هنگام کارشناسی و قیمتگذاری بر روی این داراییها، اگر داراییهای مذکور در ایران باشند، قیمت آنها با نرخ ارز دولتی (یعنی با دلاری 4200 تومان) ارزشگذاری میشود و این امر نکتهی بسیار مهمی است زیرا اگر قرار بود زمین یک شخص، با دلار کانادا سنجیده شود، قیمتش بهمراتب پایینتر از ارزش همان زمین با دلار آزاد محاسبه میشد.
گفتیم که هر استان، شرایط خاص خود را دارد. در مورد معیار داراییهای قابل اثبات، متقاضیان باید برای هر یک از استانهای زیر، مبلغی که در ادامه ذکر شده است را به عنوان دارایی قابل اثبات خود ارایه کنند:
میزان دارایی مورد نیاز برای مهاجرت ورزشکاران به کانادا بر حسب استانهای مختلف
- استان انتاریو: معادل 800.000 دلار کانادا
- استان بریتیش کلمبیا: معادل 800.000 دلار کانادا
- استان پرینس ادوارد: معادل 600.000 دلار کانادا
- استان ساسکاچوان: معادل 500.000 دلار کانادا
- قلمروهای شمالی کانادا: معادل 250.000 دلار کانادا
- استان کبِک: معادل 2.000.000 دلار کانادا
- استان مانیتوبا: معادل 350.000 دلار کانادا
- استان نوا اسکوشیا: معادل 600.000 دلار کانادا
- استان نیو برانزویک: معادل 600.000 دلار کانادا
- استان یوکون: معادل 500.000 دلار کانادا
معیار دوم: مینیمم سرمایهی مورد نیاز (Minimum Investment)
منظور از مینیمم سرمایهی مورد نیاز، سرمایهای است که توسط هر استان مشخص شده است و متقاضیان مهاجرت ورزشکاران به کانادا و سایر متقاضیانی که قصد استفاده از روش سرمایه گذاری و کارآفرینی را دارند باید با خود به آن استان ببرند و در آن استان، سرمایه گذاری کنند. این میزان سرمایه، بر حسب استانهای مختلف، به شرح زیر است:
- استان انتاریو: معادل 500.000 دلار کانادا
- استان بریتیش کلمبیا: معادل 200.000 دلار کانادا
- استان پرینس ادوارد: معادل 600.000 دلار کانادا
- استان ساسکاچوان: معادل 300.000 دلار کانادا
- قلمروهای شمالی کانادا: معادل 150.000 دلار کانادا
- استان کبِک: معادل 200.000 دلار کانادا
- استان مانیتوبا: معادل 150.000 دلار کانادا
- استان نوا اسکوشیا: معادل 150.000 دلار کانادا
- استان نیو برانزویک: معادل 250.000 دلار کانادا
- استان یوکون: معادل 300.000 دلار کانادا
معیار سوم: داشتن سابقهی مدیریت:
برای مهاجرت ورزشکاران به کانادا از طریق سرمایه گذاری و کارآفرینی، متقاضی باید حتماً سابقهی مالکیت یا مدیریت ورزشی داشته باشد. سنوات مورد نیاز برای این مدیریت، از استانی به استان دیگر فرق دارد:
- استان انتاریو: حداقل 3 سال
- استان بریتیش کلمبیا: حداقل 1 سال
- استان ساسکاچوان: حداقل 3 سال
- استان کبِک: حداقل 2 سال
- استان مانیتوبا: حداقل 3 سال
- استان نوا اسکوشیا: حداقل 3 سال
- استان نیو برانزویک: حداقل 3 سال
- استان یوکون: حداقل 3 سال
معیار چهارم: ایفای نقش مدیریتی پس از مهاجرت ورزشکاران به کانادا
اکثر استانهای کانادا برای مهاجرت ورزشکاران به کانادا این شرط را گذاشتهاند که متقاضی پس از مهاجرت و ایجاد بیزینس خود، خودش در همان استان بماند و مدیریت آن بیزینس و مجموعه را شخصاً عهدهدار شود. البته این شرط در مورد همهی استانها مصداق ندارد.
معیار پنجم: تدوین و ارایهی طرح کسب و کار (بیزینس پلن)
از آنجا که هدف از این روش مهاجرت ورزشکاران به کانادا آن است که متقاضیان در استان مورد نظر، کسب و کاری راه اندازند، پس طبیعتا لازمهی ایجاد یک بیزینس و کسب و کار، آن است که متقاضی، یک برنامهی مدون برای بیزینس خود داشته باشد. این برنامهی مدون، همان چیزی است که به عنوان بیزینس پلن از آن اسم برده میشود. تنظیم و ارایهی بیزینس پلن، شرط ضروری اکثر استانها برای مهاجرت ورزشکاران به کانادا از طریق کارآفرینی و سرمایه گذاری است. البته این معیار نیز در مورد همهی استانها مصداق ندارد زیرا بعضی از استانها چنین شرط الزامآوری برای کارآفرینی و سرمایه گذاری ندارند.
معیار ششم: شرکت در مصاحبه قبل از مهاجرت ورزشکاران به کانادا
این معیار نیز یکی از معیارهای برخی استانها است. مسئولین ادارهی مهاجرت بعضی از استانها اصرار دارند قبل از مهاجرت ورزشکاران به کانادا با آنها از نزدیک مصاحبه کرده و اعتماد لازم را نسبت به ادعاهای آن متقاضیان کسب نمایند. در واقع، هدف از این مصاحبه آن است که دولت آن استان مطمئن شود فرد متقاضی واقعاً قصد سرمایه گذاری و کارآفرینی در حوزهی ورزش آن استان را دارد، یا فقط به دنبال اخذ اقامت دائم است. برای این مصاحبه، معمولاً به متقاضی ابتدا یک ویزای مولتی (ویزای بازدید یا گردشگری کانادا) داده میشود.
معیار هفتم: سپردهی تضمینی و برگشتپذیر (Refundable Deposit)
یکی از راههایی که مسئولین استانها برای اطمینان از هدف مهاجرت ورزشکاران به کانادا (در روش سرمایهگذاری و کارآفرینی) استفاده میکنند، آن است که از متقاضی میخواهند مبلغی را به عنوان وثیقه، نزد یکی از بانکهای کانادا سپردهگذاری کند تا در صورتی که متقاضی به تعهداتش عمل نکرد و بیزینس مورد ادعا را راهاندازی نکرد، آن سپرده به نفع دولت کانادا مصادره شود. البته اولا همهی استانها درخواست این وثیقه را نمیکنند و ثانیاً همان استانهایی هم که چنین شرطی دارند، مبلغ موردنظرشان متفاوت از سایر استانها است.
اما در صورتی که متقاضی، موفق شود بیزینس مورد نظر را راهاندازی کند، آن مبلغ وثیقه، بعد از مدتی که از قبل مشخص شده است، به وی برگردانده خواهد شد.
همان طور که در ابتدای این بخش از نوشتارمان گفتیم، روش مهاجرت به کانادا با روش سرمایه گذاری و کارآفرینی، مختص و منحصر به ورزشکاران نیست. در واقع، همهی افراد، از جمله ورزشکاران و مدیران و متخصصان حوزه ورزش، که از سرمایه لازم و سابقه و قدرت مدیریتی کافی و مورد تایید دولت کانادا برخوردار باشند میتوانند با روش سرمایه گذاری و کارآفرینی درخواست اقامت دائم کانادا داده و به این کشور مهاجرت نمایند. از سوی دیگر، از آنجا که این مقاله به طور عام و کلی درباره مهاجرت ورزشکاران به کانادا بود و نه مقالهای تخصصی درباب روشهای سرمایه گذاری و کارآفرینی در کانادا، اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید میتوانید به مقالات «سرمایه گذاری در کانادا» و «کارآفرینی در کانادا» در همین وبسایت مراجعه کنید.
اما نکته پایانی
در این مقاله کوشیدیم همهی جنبههای مهاجرت ورزشکاران به کانادا را پوشش دهیم و همهی روشهای موجود برای مهاجرت ورزشکاران به کانادا را با جزئیات مورد نیز، بیان نماییم. امیدواریم ورزشکاران و متخصصان حوزههای ورزشی که قصد مهاجرت به کانادا دارند، این نوشته را سودمند یافته باشند. همکاران، اعم از کارشناسان و وکیل مهاجرتی ما در موسسه رهپویان مهاجر آتینگر، پاسخگوی سوالات شما درباره این روشهای مهاجرت ورزشکاران به کانادا هستند. امیدواریم همهی کسانی که قصد مهاجرت دارند، با دانش و آگاهی کافی در این راه قدم بردارند. برای افزایش اطلاعات و دانش خود درباره مهاجرت و مهاجرت به کانادا میتوانید اخبار مهاجرتی و دانستیها و خواندنیهای جذاب را در پیج اینستاگراممان نیز دنبال کنید.