هر آن‌چه باید درباره پاسپورت استرالیا (Australian Passport) بدانید!

2

پاسپورت استرالیا سندی است که نشان می‌دهد دارنده‌اش شهروند کشور استرالیا است و به عنوان شهروند استرالیا، از کلیه حقوق قانونی برخوردار بوده و امکان ورود و خروج نامحدود به استرالیا را دارد.

پاسپورت استرالیا (مانند گذرنامه اکثر کشورهای دیگر) یک دفترچه 40 صفحه‌ای (20 برگی) است. جلد این پاسپورت، سرمه‌ای‌رنگ است و در صفحات میانی آن، یک چیپست الکترونیکی تعبیه شده است که به افسران مرزی استرالیا اجازه می‌دهد با اسکن کردن آن، تمام اطلاعات شخصِ دارنده‌‌اش و تاریخ‌های ورود و خروج او را بر روی مانیتور خود مشاهده کنند. این تکنولوژی باعث شده این گذرنامه، نیازی به درج مهرهای مختلف (که باعث پرشدن صفحات پاسپورت می‌شود) نباشد. به همین دلیل، پاسپورت استرالیا 10 سال اعتبار دارد، در حالی که گذرنامه اکثر کشورها، اعتبارشان پنج ساله است.

قبل از پرداختن به بحث پاسپورت استرالیا اجازه دهید اندکی درباره کشور استرالیا، شرایط مهاجرت به این کشور تا اخذ اقامت دائم، و انواع ویزاهای موجود برای مهاجرت به این کشور صحبت کنیم و سپس به بحث و بررسی جایگاه این پاسپورت در میان گذرنامه کشورهای دیگر، نحوه‌ی دریافت، و افرادِ دارای صلاحیت برای دریافت این پاسپورت صحبت کنیم.

پاسپورت استرالیا (Australian Passport)
پاسپورت استرالیا (Australian Passport)

استرالیا و تب مهاجرت ایرانیان

یکی از مقصدهای بسیار پرمتقاضی برای مهاجرت ایرانیان، کشور استرالیا است. این موج مهاجرت، بی‌دلیل نیست زیرا استرالیا کشوری است بسیار مطلوب برای کار و زندگی و تحصیل؛ و هدف همه‌ی این مهاجرت‌ها آن است که فرد بتواند بعد از چند سال زندگی در آن کشور، شهروند محسوب شده و پاسپورت استرالیا بگیرد. اما چرا این‌قدر تقاضا برای مهاجرت به استرالیا زیاد است؟

آمارهای سازمان ملل متحد نشان می‌دهد که استرالیا از نظر کیفیت زندگی، یکی از برترین کشورهای جهان است و برخی شهرهای این کشور، نظیر ملبورن، سیدنی، پرث و آدلاید، در فهرست بهترین شهرهای جهان برای زندگی قرار دارند. درست است که استرالیا در مقایسه با کشورهای مهاجرپذیر دیگری چون کانادا، کشوری گران محسوب می‌شود و هزینه‌های زندگی در آن، بالاتر از بسیاری کشورهای دیگر است، اما به مدد اقتصاد قوی و بازار کار پویایی که استرالیا دارد، بالا بودن هزینه‌های زندگی، به سبب بالا بودن درآمدهای مردم، اصلاً به چشم نمی‌آید.

از سوی دیگر، فاکتورهای متعددی چون امنیت، ثبات اقتصادی و سیاسی، و تنوع فرهنگی (که از معیارهای اصلیِ کیفیت زندگی در هر کشوری هستند) نیز در استرالیا به‌شدت بالا است. در کنارِ همه‌ی این‌ها باید به امکانات عالی تحصیل در همه‌ی مقاطع تحصیلی (از دبستان گرفته تا دانشگاه) اشاره کرد که خود، یکی از عوامل اصلی جذب مهاجران به استرالیا و تلاش برای دریافت گذرنامه استرالیا به حساب می‌آید.

پاسپورت استرالیا به چه کسانی اعطا می‌شود؟

پاسپورت استرالیا به کسانی اعطا می‌شود که شهروند این کشور باشند. پس بهتر است بپرسیم کسانی که قصد مهاجرت به استرالیا دارند باید چه مراحلی را طی کنند تا شهروند این کشور شده و گذرنامه دریافت نمایند.

مهاجرت به استرالیا نیز مانند مهاجرت به هر کشور دیگر، مراحل خاص خود را دارد و روش‌های بسیار مختلف و متنوعی برای مهاجرت به این کشور، موجود است. اصلی‌ترین روش‌های مهاجرت به استرالیا تا اخذ اقامت دائم، شهروندی و سپس پاسپورت استرالیا را می‌توان چنین خلاصه کرد:

  • روش سرمایه گذاری و کارآفرینی
  • روش اسکیل ورکر (تخصص و مهارت شغلی)
  • روش مهاجرت از طریق حمایت مالیِ اعضای خانواده
  • روش مهاجرت از طریق تحصیل
  • روش مهاجرت از طریق ازدواج
  • روش مهاجرت از طریق تولد فرزند
  • روش مهاجرت از طریق ویزای کار
  • روش مهاجرت از طریق ثبت شرکت

البته بدیهی است که موارد فوق، شامل همه‌ی روش‌های مهاجرت، اخذ اقامت دائم و شهروندی استرالیا نیست و این روش‌ها، درواقع، پرمتقاضی‌ترین روش‌های رسیدن به هدف، یعنی شهروندی و دریافت پاسپورت استرالیا به حساب می‌آید. این روش‌ها را در صفحه‌ای دیگر تحت عنوان «شرایط مهاجرت به استرالیا و اخذ اقامت دائم استرالیا» شرح داده‌ایم اما در ادامه، هر یک از این روش‌ها که می‌توانند منجر به شهروندی و اخذ گذرنامه این کشور شوند را به اختصار توضیح می‌دهیم. اگر نمی‌دانید کدام روش برای شما مناسب‌تر است، به شما توصیه می‌کنیم قبل از هرگونه اقدام، حتما با یک وکیل مهاجرتی با تجربه مشورت کنید.

پاسپورت استرالیا به چه کسانی اعطا می‌شود؟
پاسپورت استرالیا به چه کسانی اعطا می‌شود؟

روش سرمایه‌گذاری و کارآفرینی

سرمایه‌گذاری و کارآفرینی، یکی از سریع‌ترین و ساده‌ترین روش‌های رسیدن به شهروندی و پاسپورت استرالیا است. البته بدیهی است که این روشِ سریع و ساده‌ی دریافت گذرنامه این کشور  نیازمند سرمایه‌ی زیادی است.

 نیروهای ماهر و متخصص

یکی از روش‌های رایج و پرطرفدارِ مهاجرت به استرالیا که می‌تواند منجر به اقامت دائم، شهروندی و سپس اخذ پاسپورت استرالیا شود، روش مهاجرت از طریق تخصص و مهارت است. برای رسیدن به شهروندی و گذرنامه استرالیا در این روش نیازی به سرمایه‌ی زیادی نیست و فقط کافی است متقاضی، تخصص و مهارت‌های مورد نیاز در بازار کار استرالیا را داشته باشد و سایر شرایط او نیز برای مهاجرت به استرالیا مساعد باشد.

 حمایت مالی خانواده

اگر کسی که متقاضی مهاجرت، شهروندی و پاسپورت استرالیا است دارای خانواده یا بستگانی باشد که شهروند استرالیا هستند و خودشان گذرنامه این کشور  دارند و در عین حال می‌توانند حامی مالی یا اسپانسرِ فرد متقاضی شوند، دولت استرالیا به این فرد متقاضی بعد از طی مراحلی، اقامت دائم می‌دهد.

این اقامت دائم می‌تواند پس از مدتی تبدیل به شهروندی استرالیا شود و فرد بتواند پاسپورت استرالیا را دریافت نماید. در این روش، منظور از بستگان، الزاما بستگان درجه یک (شامل پدر، مادر، فرزند، برادر و خواهر) نیست بلکه دامنه‌ی این بستگان، گسترده‌تر است و عمه، عمو، خاله، دایی، برادرزاده، خواهرزاده، پدربزرگ، مادربزرگ، پسر عمه، پسر عمو، پسر خاله، پسر دایی، دختر عمه، دختر عمو، دختر خاله و دختر دایی را نیز در بر می‌گیرد.

دریافت شهروندی و پاسپورت استرالیا از طریق رابطه‌ی خویشاوندی

اگر یکی از بستگان درجه‌ی یک شما شهروند استرالیا باشد، می‌توانید با ویزاهای مختلفی که استرالیا در اختیارتان می‌گذارد، اقامت این کشور را دریافت کرده و پس از چند سال، اگر شرایط لازم را داشتید، شهروند این کشور شده و پاسپورت این کشور  را دریافت نمایید. ویزاهایی که برای شروع این نوع مهاجرت وجود دارند به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند: ویزای پدر و مادر (Parent Visa) و ویزای والدین کهنسال (Aged Parent Visa).

نوشته های مرتبط

رشته مشاوره در خارج از کشور

حقوق ماما در عمان

نوشته های مرتبط

رشته مشاوره در خارج از کشور

حقوق ماما در عمان

مهاجرت، شهروندی و گذرنامه استرالیا برای دانشجویان

ابتدا باید یادآور شد که ویزای تحصیلی، به‌خودی خود، به معنای اقامت دائم، شهروندی یا صلاحیت گذرنامه این کشور  نیست بلکه می‌تواند راه میانبری برای رسیدن به این هدف باشد. برای این منظور، فرد متقاضی باید حتماً در یکی از مقاطع دانشگاهی در کشور استرالیا تحصیل کرده باشد.

سپس بعد از اتمام تحصیلات، با ویزایی که به ساب‌کلاس 485 معروف است، مجوز کار بگیرد. بعد از چهار سال کار با این ویزا، سابقه‌ی کار لازم برای درخواست اقامت دائم را خواهد داشت. طبیعتا بعد از اقامت دائم، اگر متقاضی دارای شرایط لازم باشد، می‌تواند درخواست شهروندی داده و پاسپورت استرالیا را دریافت نماید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این مورد مقاله تحصیل در استرالیا را بخوانید.

پاسپورت و شهروندی استرالیا از طریق ازدواج

هر کس که همسر یا پارتنرش شهروند استرالیا باشد می‌تواند ابتدا اقامت دائم و سپس شهروندی و پاسپورت این کشور  را دریافت کند. ساب‌کلاس‌های مختلف و متعددی برای اقامت دائم این دسته از متقاضیان وجود دارد. مثلا یکی از این نوع ساب‌کلاس‌ها (ساب‌کلاس 300) ویژه‌ی متقاضیانی است که نامزدی استرالیایی دارند و می‌خواهند با وی ازدواج نمایند.

این نوع اقامت دائم که می‌تواند منجر به اخذ شهروندی و پاسپورت استرالیا شود دو شرط دارد: اولاً طرفین باید ثابت کنند که قبلاً به صورت حضوری (و نه مجازی و اینترنتی) همدیگر را دیده‌اند؛ و ثانیا باید ثابت کنند که قصد دارند در استرالیا با هم ازدواج کنند.

پاسپورت و شهروندی استرالیا از طریق تولد فرزند

برخلاف بسیاری از کشورهای دیگر که هر نوزاد، فقط با تولد در خاک آن کشور صلاحیت شهروندی خواهد داشت، استرالیا در این زمینه اندکی سخت‌گیرتر است و شهروندی و گذرنامه این کشور  را فقط در صورتی به نوزاد می‌دهد که حداقل یکی از والدینش شهروند استرالیا باشند؛ و اگر والدین نوزاد، با ویزاهای موقت برای کار یا تحصیل به استرالیا آمده باشند و فرزندشان در خاک آن کشور به دنیا بیاید، آن فرزند صلاحیت شهروندی و دریافت پاسپورت استرالیا را نخواهد داشت. به عبارت دیگر، طبق قوانین مهاجرتی استرالیا، وضعیت فرزند، تابع وضعیت والدین اوست.

دریافت شهروندی و گذرنامه استرالیا با ویزای کار

ویزاهای کاری، معمولا ویزاهایی موقت هستند که به فرد، فقط اجازه کار می‌دهند و به هیچ‌عنوان به معنای شهروندی و صلاحیت دریافت پاسپورت استرالیا نیستند. اما در اکثر موارد، کسانی که با ویزای کار به استرالیا می‌روند، اگر شغل و تخصص‌شان مورد نیاز استرالیا باشد می‌توانند بعد از مدتی، درخواست اقامت دائم بدهند، و پس از اقامت دائم نیز با گذشت چند سال و برخورداری از سایر شرایط، درخواست شهروندی و دریافت پاسپورت این کشور  بدهند. جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله کار در استرالیا را مطالعه کنید.

درخواست شهروندی و گذرنامه استرالیا از طریق ثبت شرکت

ثبت شرکت در استرالیا بخشی از فرایند مهاجرت به این کشور از طریق کارآفرینی و سرمایه‌گذاری است که می‌تواند منجر به اقامت دائم، شهروندی، و دریافت پاسپورت این کشور  شود. ثبت شرکت در استرالیا نیازمند شرایط خاصی است. مثلا شخصی که می‌خواهد با ثبت شرکت، به استرالیا مهاجرت کند باید خودش به عنوان مدیر آن شرکت، فعالیت داشته باشد و سرمایه‌ی لازم برای راه‌اندازی و مدیریت آن شرکت را دارا باشد.

مدت زمان اقامت قبل از درخواست پاسپورت استرالیا

یکی از شرایط ضروری برای دریافت پاسپورت استرالیا این است که فرد متقاضی، باید حداقل 4 سال در استرالیا زندگی کرده باشد، که از این 4 سال، یک سال پس از دریافت اقامت دائم بوده باشد. یعنی مثلا اگر شما پنج سال در استرالیا بوده‌اید، به طوری که 4 سال اول با ویزای کار در استرالیا حضور داشته‌اید و بعد، موفق به دریافت اقامت دائم داده باشید، باید حتماً پس از صدور اقامت دائم نیز حداقل یک سال در استرالیا بوده باشید.

جایگاه پاسپورت استرالیا در میان پاسپورت‌های کشورهای جهان

موسسه‌ای بین‌المللی به نام پاسپورت ایندکس وجود دارد که هر ساله اقدام به رتبه‌بندی پاسپورت کشورهای مختلف جهان می‌کند. مبنای این رتبه‌بندی، تعداد کشورهایی است که دارنده‌ی هر گذرنامه می‌تواند بدون نیاز به اخذ ویزا، به آن‌ها سفر کند. در رتبه‌بندی سال 2020 این موسسه، کشور استرالیا در کنار سه کشورِ کانادا، نیوزلند و جمهوری چک، مشترکاً رتبه‌ی نهمین پاسپورت‌های معتبر دنیا را کسب کرده‌اند. دارندگان پاسپورت این کشورها می‌توانند بدون نیاز به ویزا، به 183 کشور جهان سفر کنند.

دارندگان پاسپورت استرالیا بدون ویزا به کدام کشورها می‌توانند سفر کنند؟

اگر بعد از طی مراحل مختلف مهاجرت، موفق به دریافت پاسپورت استرالیا شوید، خواهید توانست بدون نیاز به ویزا، به کشورهای زیر سفر کنید:

آرژانتین، آلبانی، آندورا، آنگولا، اتریش، اروگوئه، الجزایر، السالوادور، اکوادور، انگلستان، اندونزی، ایالت متحده آمریکا، برمودا، بروئنی، بلاروس، بلغارستان، بلیز، بنگلادش، بنین، بورکینافاسو، بولیوی، بوتسوانا، بوسنی و هرزگویین، بوروندی، بلژیک، پاناما، پاراگوئه، پرو، تاجیکستان، تایلند، تایوان، تاگو، کاستاریکا، کانادا، کرواسی، تانزانیا، کنگو، کلمبیا، گویان فرانسه، سنگاپور، ساحل عاج، گواتمالا، فیلیپین، قرقیزستان، قبرس، قزاقستان، سریلانکا، جزایر فالکلند،

جیبوتی، جمهوری آفریقای مرکزی، جمهوری چک، چاد، دانمارک، استونی، جزایر فارو، فنلاند، فرانسه، آلمان، جبل الطارق، جزیره کپ ورد، یونان، گرینلند، مجارستان، ایسلند، ایرلند، ایتالیا، ژاپن، کامرون، کامبوج، کوزوو، لتونی، گینه استوایی، لیختن‌اشتاین، لیتوانی، لوکزامبورگ، مصر، مقدونیه، ماکائو، مالدیو، مالزی، مالت، مکزیک، مولداوی، موناکو، مونته نگرو، هلند، هندوراس ، نروژ، نپال، نیکاراگوئه، لائوس، لهستان، پرتغال، رومانی، زیمباوه، سن مارینو، شیلی، صربستان، اسلواکی، اسلوونی، اسپانیا، سوئد، سوئیس، واتیکان، ونزوئلا، هنگ کنگ، اریتره، سوازیلند، اتیوپی، گابن، گامبیا، غنا، کنیا، لسوتو، لیبریا، ماداگاسکار، مالی، مالاوی، موریتانی، موریس، مایوت، مراکش، موزامبیک، نامیبیا، نیجریه، نیجر، زامبیا، رئونیون، رواندا، سائوتومه و پرنسیپ، سنگال، سیشل، سیرالئون، سومالی، آفریقای جنوبی، سودان جنوبی، سودان، تونس، و اوگاندا.

جشن شهروندی برای دریافت گذرنامه استرالیا

یکی از شرایط دریافت پاسپورت استرالیا این است که شهروند یا همان سیتیزن این کشور شده باشید. در صورتی که صلاحیتِ شهروندی و دریافت گذرنامه این کشور  را داشته باشد، اداره مهاجرت استرالیا دعوتنامه‌ای برای حضورتان در «جشن شهروندی» ارسال می‌کند.

در این جشن، شما (طبق قوانین استرالیا) در حضور نماینده ملکه الیزابت سوگند می‌خورید که به تمام اصول و ارزش‌های استرالیا وفادار و پایبند بمانید. پس از این جشن است که شما رسماً شهروند استرالیا می‌شوید و می‌توانید برای درخواست پاسپورت این کشور  به یکی از ادارات پست این کشور مراجعه کرده و با پر کردن فرم‌های مربوطه، درخواست خود را ثبت نمایید. بعد از ثبت درخواست برای پاسپورت این کشور  معمولا پاسپورت‌تان ظرف ده روز کاری (کمتر از دو هفته) به دست‌تان خواهد رسید.

اگر برای دریافت پاسپورت خود عجله دارید و می‌خواهید سریع‌تر از این زمان صادر شود، باید مبلغ 100 دلار بیشتر پرداخت کنید تا پاسپورت‌تان ظرف سه روز صادر شود.

۲ نظرات
  1. محمد لطفی می گوید

    سلام وقت بخیر. آیا امکانش هست که هم پاسپورت استرالیایی داشته باشیم هم پاسپورت ایرانی؟

    1. وکیل مهاجرتی رهپویان مهاجر می گوید

      سلام.
      بله کشور استرالیا از کشورهایی است که تابعیت دوگانه (Dual-Nationality) و حتا تابعیت چندگانه (Multi-Nationality) را به رسمیت می‌شناسد. البته قانون تابعیت استرالیا، یک سری محدودیت‌ها را برای افراد دوتابعیتی در نظر گرفته است. مثلاً طبق قانون انتخابات پارلمانی استرالیا (مصوب ۲۰۱۷) افراد دوتابعیتی امکان کاندید شدن برای نمایندگی پارلمان فدرال را ندارند (هرچند برای نمایندگی در پارلمان‌های ایالتی، چنین محدودیتی وجود ندارد). در صورت نیاز به اطلاعات تکمیلی، لطفا با وکیل مهاجرتی یا کارشناسان موسسه رهپویان مهاجر تماس بگیرید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.